Súčasnosť kina Torysa

Postupná modernizácia kina Torysa začala už v roku 2015 a to digitalizáciou. Tá umožnila premietanie premiérových filmových noviniek aj v kine Torysa. Spustili sa nová webová stránku s možnosťou online zakúpenia alebo rezervácie vstupeniek, zriadil sa bufet vo foyer kina ale našou najväčšou túžbou bola výmena sedačiek v kinosále.

Preto Mestské kultúrne stredisko v Sabinove podalo v roku 2018 projekt na Audiovizuálny fond, v ktorom žiadalo finančné prostriedky na výmenu sedačiek. Projekt bol úspešný a podarilo sa získať 30 tisíc €. Mesto Sabinov získalo na výjazdovom rokovaní vlády v Sabinove účelovú dotáciu vo výške 80 tisíc € a z rozpočtu mesta MsZ schválilo na dofinancovanie celkovej modernizácie finančné prostriedky vo výške 19 655 €. Vďaka tomu sa mohla realizovať nie len výmena sedačiek a podlahy, ale aj o výmena obkladov stien a osvetlenia. Spolu sa celkové náklady vyšplhali na 129 654,93 €.

A čo všetko sa v kinosále spravilo? Samotným prácam predchádzala demontáž starých sedačiek, obkladov a linolea, následne sa predĺžili jednotlivé stupne schodov, položilo sa nové homogénne vinylové PVC a repasovalo sa núdzové osvetlenie v schodoch. V spodnej časti bočných stien sa inštaloval drevený obklad očalúnený kobercom a vo vrchnej časti akustický záves. Na bočných stenách je  nové LED a núdzové osvetlenie. Luster nahradilo centrálne osvetlenie z LED pásov s možnosťou stmievania, pričom intenzita osvetlenia sa dá nastaviť podľa potrieb. Kinosála má po novom 281 miest na sedenie z toho 3 dvojmiestne sedačky a v dvanástom rade na oboch stranách je po 1 mieste vyhradený priestor pre imobilných.

Autor: M. Šoltís

 

Modernizáciu a digitalizáciu kina Torysa finančne podporil Audiovizuálny fond.

Fotogaléria